Project Description

Rintojen ultraäänitutkimus alle 35-vuotiaille

Rintojen ultraäänitutkimuksella selvitetään, ovatko muutokset tai kyhmyt rinnassa hyvän- vai pahanlaatuisia. Ultraäänitutkimus on nuorilla, alle 30-vuotiailla naisilla sekä imettävillä tai raskaana olevilla naisilla ensisijainen tutkimusmenetelmä mammografian sijaan.

Rintojen ultraäänitutkimus on turvallinen ja nopea tutkimusmenetelmä. Tarkempaan diagnostiikkaan vaaditaan joskus myös rintojen röntgenkuvat eli mammografia tai rintojen magneettikuvaus.

Yleisimpiä syitä tulla ultraäänitutkimukseen ovat erilaiset rinnoissa tuntuvat kyhmyt tai muutokset.

Mitä rintojen ultraäänitutkimuksella voidaan todeta

  • Hyvän- tai pahanlaatuiset kyhmyt tai muutokset

Voiko yli 35-vuotias tulla tutkimuksiin?

Emme tee Oulun Ultrassa lainkaan rintojen ultraääniä yli 35-vuotiaille naisille, koska heille ensisijainen tutkimus on mammografia, eli rintojen röntgenkuvaus, joka tehdään mammografialaitteella. Mammografialla voidaan havaita esimerkiksi mikrokalkit.

Voit tulla Oulun Ultraan rintojen ultraäänitutkimuksiin, jos et ole vielä täyttänyt 36 vuotta.

Miten pääsen tähän tutkimukseen?

Lääkärisi voi kirjoittaa sinulle lähetteen (SV3-lomake) tutkimukseen. Oulun Ultraan voit tulla myös ilman lähetettä.

> Varaa aika rintojen ultraäänitutkimukseen

Rintojen ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

Rintojen ultraäänitutkimukseen ei tarvitse valmistautua etukäteen. Voit syödä ja juoda normaalisti tutkimuspäivänä.

Miten ultraäänitutkimus etenee?

Oulun Ultrassa rintojen ultraäänitutkimuksia tekee lääketieteen lisensiaatti Hannele Laukkanen. Riisu raskaat päällysvaatteet pukuhuoneeseen. Voit jättää rintaliivit päällesi. Lääkäri kutsuu sinut tutkimushuoneeseen ja pyytää asettumaan tutkimuspöydälle. Kun olet riisunut rintaliivit, kainalon ja rintojen alueelle levitetään ultraäänigeeliä, joka on välttämätöntä kuvantamisen kannalta. Lääkäri kuljettaa ultraäänianturia rinnan iholla ja tutkii samalla näytöllä näkyvää kuvaa. Tutkimuksen aikana lääkäri kertoo havainnoistaan. Meillä Oulun Ultrassa voit myös kysyä mieleen nousevia kysymyksiä. Tutkimuksen jälkeen voit pyyhkiä ultraäänigeelit iholtasi, pukeutua pukuhuoneessa ja siirtyä odotustilaan. Lääkäri kirjoittaa tutkimuksen tulokset, eli ultraäänilausunnon, jonka saat mukaasi vastaanotosta. Lausunnon saat yleensä noin kymmenessä minuutissa.

Ultraäänitutkimus ei ole vaarallinen eikä siitä aiheudu säteilyvaaraa.

Tutkimukset Oulun Ultrassa

Lähetteellä 124 €
Ilman lähetettä 142 €
Toimistomaksu 0 €

Aukioloajat

Tiistai klo 16–19
Torstai klo 16–19

 Sijainti