Alkusyksyn päivä on kuuma ja aurinkoinen. Gynekologi Susanna Savukoski saapuu Oulun Ultran lääkäriasemalle pyöräilykypärä kainalossaan. Tällä kertaa hän ei ole tulossa tekemään raskausajan ultraäänitutkimuksia vaan puhumaan omasta raskaudestaan.
Susanna Savukoski tietää raskaudesta enemmän kuin useimmat – niin ammattilaisena kuin äitinä. Oulussa lapsettomuushoitoihin erikoistunut Savukoski on ollut mukana sadoissa, jopa tuhansissa raskauksissa ja synnytyksissä. Nyt hän odottaa kolmatta lastaan.
Miten ammattilainen, joka kohtaa päivittäin erilaisia raskauksia, kokee oman raskautensa? Onko tieto ja kokemus valttia vai synnyttääkö se lisää huolta?
Gynekologin ja maallikon ero
Savukoski kuulee ja näkee työssään, mikä raskaana olevia huolettaa. Ovatko huolenaiheet samoja kuin Susannalla itsellään?
– Huolet ovat meillä erinäköisiä. Usein on helppo sanoa potilaalle, että tuo huoli on sellainen, että sen voi jättää pois, Savukoski sanoo.
– Itse peilaan todennäköisyyksiin ja mietin, mistä kannattaa oikeasti huolehtia. Olen pyrkinyt elämään ihan normaalia elämää, koska isoimmat skenaariot ovat sellaisia, mihin itse ei voi vaikuttaa.
Kahdenlaisia odottajia
Potilaissa Savukoski näkee kahta huolille herkkää ryhmää.
Ensimmäinen ryhmä koostuu niistä, joilla on taustallaan vaikeita kokemuksia, kuten lapsettomuushoitoja ja keskenmenoja. He pelkäävät, että sama toistuu, ja usein odotus on täynnä jännitystä ja huolta.
– Huoli on näissä tapauksissa ymmärrettävää, mutta kun on menty tiettyjen viikkojen yli niin todennäköisesti loppukin menee hyvin, Savukoski sanoo.
Toiseen ryhmään kuuluvat ne naiset, jotka ovat kunnianhimoisia ja tarkkaavaisia. He haluavat tehdä kaiken ”oikein” – liikunnasta ja ruokavaliosta aina pienimpiin yksityiskohtiin asti.
– He pyrkivät toimimaan raskauden aikana täydellisesti, Savukoski kertoo.
Tämä ryhmä on usein herkkä tunnistamaan omia tuntemuksiaan ja saattaa ottaa paineita sosiaalisesta mediasta, missä odotukset voivat nousta epärealistisiksi.
Oletko immuuni hormonimuutoksille raskaudenaikana, gynekologi Susanna Savukoski?
Ammattilaisetkin ovat ihmisiä. Raskaus on muutosten aikaa keholle ja mielelle. Tieto ja kokemus ei tee erikoislääkäristäkään immuunia.
– Alkuraskaus on usein haastavaa voinnin kannalta, Savukoski sanoo.
Hormonit heittelevät ja olo voi olla hankala, vaikka kuinka ymmärtäisi, mistä kaikki johtuu. Keskiraskaus sen sijaan on usein rauhallisempaa, ja loppuraskaus tuo mukanaan fyysistä väsymystä ja jännitystä tulevasta synnytyksestä.
Kolmannen lapsensa kohdalla Savukoski kokee olevansa huomattavasti rennompi kuin aiemmissa raskauksissaan. Hän tietää, että asiat menevät usein omalla painollaan, eikä omalla toiminnalla voi estää tai edesauttaa kaikkea.
– Kun on useampi lapsi, ei yksinkertaisesti ehdi murehtia niin paljon, hän naurahtaa.
Raskausajan ultraäänitutkimukset yksityisellä – milloin ja miksi?
Vaikka Suomessa raskausajan seuranta on kattavaa ja pääasiassa ilmaista, Savukoski näkee tilanteita, joissa yksityisen puolen palvelut ovat tärkeässä roolissa täydentämässä julkisen terveydenhuollon tarjoamaa seurantaa..
Esimerkiksi näistä syistä Oulun Ultran raskausajan ultraäänitutkimuksiin tullaan:
- Alkuraskauden tilanne: Moni odottaja kaipaa ultraäänitutkimuksia jo ennen 12. raskausviikkoa, jolloin julkinen sektori tarjoaa ensimmäisen ultraäänitutkimuksen.
- Vuoto: Verinen vuoto ei suurimmalla osalla tarkoita keskenmenoa. Jos on runsaampaa vuotoa niin pääsee julkiselle puolelle, mutta kaikkia lievempiä tapauksia ei julkisella tutkita.
- Lapsen sukupuoli: Raskausviikosta 17 eteenpäin voi jo hyvällä varmuudella arvioida lapsen sukupuolta. Julkisen puolen rakenneultrassa sikiön asento on mikä on ja aina sukupuolta ei nähdä.
Pitääkö gynekologi yksityisen puolen raskausajan ultraäänitutkimuksia turhina? Onko parempi vain kieltää itseltään huolehtiminen?
– Huoli on asia, joka voi pitkän aikaa varjostaa odotusta. Jos huoli tulee, niin ultraäänitutkimus on täysin riskitön ja näkisin paremmaksi käydä tutkimuksessa.
– Jotkut ovat aivan varmoja, että nyt on menossa jotain vakavaa ja kun tutkimuksissa nähdään että kaikki on hyvin niin he ovat äärimmäisen helpottuneita. Sellainen ei missään nimessä ole turha käynti.
Oulun Ultran raskausajan ultraäänitutkimuksiin pääset ilman lähetettä. Voit varata ajan netissä. Oulun Ultrassa raskausajan ultraäänitutkimuksia tekevät naistentautien ja synnytysten erikoislääkärit. Tutkimuksen hinta on:
129 €