Tunne kiveksesi: Kivesten tutkiminen ja kivessyöpä

Julkaistu:

/

Päivitetty:

/

Asiantuntija: Radiologian erikoislääkäri, dosentti Mika Nevalainen

Kivessyöpä on harvinainen syöpä. Kyhmyt, patit ja muut sormiin tuntuvat muutokset kiveksissä voivat johtua kivessyövästä. Etenkin riskiryhmään kuuluvien kannattaa tutkia omia kiveksiään tasaisin väliajoin.

Kiveskipu voi johtua esimerkiksi vammasta, puristuksesta, vesikiveksestä tai kiveksen verisuonikohjusta. Kiveksessä tuntuva patti tai muu tuntuva muutos on aina syy lisätutkimuksiin.

Kivessyöpä on harvinainen syöpä ja sen ennuste on hyvä. Keskimäärin vain noin 1 % miesten syövistä on kivessyöpää, mutta se on silti nuorten, alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä. Ultraäänitutkimuksella voidaan arvioida muutosten syitä.

Tässä artikkelissa käydään läpi sitä, millaisia muutoksia kiveksiin voi tulla ja milloin kannattaa mennä lääkäriin. Asiantuntijana artikkelissa on dosentti, LT, radiologi Mika Nevalainen.

Muistathan, että jos sinulla on äkillisiä kipuja kiveksissä, sinun kannattaa hakeutua välittömästi tutkimuksiin esimerkiksi työterveyden tai julkisen terveydenhuollon kautta.

Kiveskipu ja muutokset kiveksissä: milloin lääkäriin?

Joskus kiveskivun syy on selvä, esimerkiksi urheiluvamma tai kiveksiin kohdistunut isku. Jos kivekset turpoavat, on syytä mennä lääkäriin. Lievempi vamma ilman turvotusta, kuumeilua tai kipua paranee yleensä ilman hoitoakin.

Kiveskipu voi myös kehittyä pikku hiljaa. Tällöin syynä voi olla mm. kiveksen kiertyminen tai lisäkivestulehdus. Jos kiveskivulle ei ole selkeää syytä, on aika mennä lääkäriin  – mieluummin pian kuin joskus myöhemmin.

Kyhmyt, patit ja muut sormiin tuntuvat muutokset voivat johtua kivessyövästä. Etenkin riskiryhmään kuuluvien kannattaa tutkia omia kiveksiään tasaisin väliajoin. Kuulut riskiryhmään jos perheenjäsenelläsi on ollut kivessyöpä tai sinulla on ollut laskeutumaton kives. Jos huomaat muutoksia kiveksissäsi, sinun on syytä mennä lääkäriin.

Ultraäänitutkimuksiin Oulun Ultraan

Oulun Ultrassa pääset ultraäänitutkimuksiin nopeasti ja saat tulokset heti mukaan.

Ultraäänitutkimuksen hinta:

159 €

Toimistomaksu: 0 €

Pääset tutkimuksiin lähetteellä tai ilman

Kivesten tutkiminen ultraäänellä ja muut tutkimukset

Jatkotutkimukset ja -toimenpiteet riippuvat kivesvaivojen epäillystä syystä. Esimerkiksi tulehduksia arvioidaan veri- ja virtsakokein kun taas vammat voivat vaatia pikaista leikkaushoitoa.

Ultraäänitutkimusta käytetään selvittämään kiveksissä tuntuvien muutosten, kuten kyhmyjen tai pattien, syitä. Ultraäänellä voidaan arvioida esimerkiksi sitä, onko muutos todennäköisesti kivessyövän aiheuttama. Ultraäänitutkimuksen aikana lääkäri tutkii kivespusseja ultraäänianturin avulla. Tulokset nähdään yleensä välittömästi, mutta lisätutkimuksilla voidaan poissulkea kivessyövän mahdollisuus tai varmistaa kivessyöpädiagnoosi.

Yleensä ultraäänitutkimuksiin pääsee tutkivan lääkärin lähetteellä. Oulun Ultra tekee kivesten ultraäänitutkimuksia myös ilman lähetettä. Huomaathan kuitenkin, että äkillisen kivun tai turvotuksen syitä kannattaa selvittää työterveyden tai esimerkiksi julkisen terveydenhuollon kautta.

Tunne kiveksesi

Omien kivesten tunteminen ja tutkiminen on osa oman kehon tuntemusta ja terveyden ylläpitämistä. Jos tutkit kiveksesi tasaisin väliajoin, voit huomata muutokset nopeammin.

Lääkäriin hakeutuminen kiveksiin liittyvien vaivojen takia voi tuntua vaikeammalta kuin vaikkapa polvivaivojen tutkituttaminen. Muista kuitenkin, että lääkärit ja muu tutkimushenkilökunta ovat tottuneet tutkimaan ihmiskehon kaikkien osien vaivoja ja sairauksia.

Lähteet ja lisätietoa: