Ultraäänitutkimus yksityisellä vai julkisella? Lue hyvät ja huonot puolet

Julkaistu:

/

Päivitetty:

/

Asiantuntija: Radiologian erikoislääkäri Elias Vaattovaara

Ultraäänitutkimuksia tarjoavat sekä yksityiset lääkäriasemat että julkinen terveydenhuolto. Mitä eroa niillä on ja kumpi sopii sinulle paremmin?

Ultraäänitutkimus yksityisellä vai julkisella puolella

Ultraäänitutkimuksia tarjoavat sekä yksityiset lääkäriasemat että julkinen terveydenhuolto. Kysyimme Oulun Ultran lääkäri Elias Vaattovaaralta, mitä hyviä ja huonoja puolia näillä kahdella vaihtoehdolla on.

Hinta julkisella on alhaisempi

Ultraäänitutkimukset ovat tutkittavalle yksi edullisimmista diagnostisista tutkimusmenetelmistä. Hintaero julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä ei siksi ole yhtä suuri kuin kalliimmissa tutkimuksissa, kuten magneettikuvauksissa.

Julkinen: Julkisen terveydenhuollon puolella asiakas maksaa yleensä terveyskeskusmaksun, joka on sairaalasta ja sairaanhoitopiiristä riippuen noin 20–50 euroa.

Yksityinen: Yksityisten lääkäriasemien ultraäänitutkimusten hinnat vaihtelevat n. 160 eurosta aina 500 euroon asti – sijainnista, lääkäriasemasta ja ultraäänitutkimuksesta riippuen. Lisäksi hinnoissa on usein toimistokuluja, jotka voivat tehdä hintojen vertailusta vaikeaa.

Hinnat Oulun Ultrassa ovat:

Hinnan perusteella voittaja on: Julkinen terveydenhuolto.

Yksityisellä lääkäriasemalla nopeasti tutkimuksiin

Ultraäänitutkimuksiin pääsee yleensä selvästi nopeammin yksityisen terveydenhuollon kautta. Julkisella puolella tutkimuksiin saattaa olla useiden viikkojen tai jopa kuukausien jono.

Julkinen: Jonot julkisella puolella voivat olla pitkiä.

Yksityinen: Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat aikoja ultraäänitutkimuksiin jopa samalle viikolle. Oulun Ultrassa tutkimuksiin myös pääsee virka-ajan ulkopuolella kello neljän jälkeen.

Nopeuden perusteella voittaja on: Yksityinen terveydenhuolto.

Helppous ja viihtyvyys

Ultraäänitutkimuksessa käyminen on muutakin kuin se aika, jonka lääkäri tutkii sinua. Ajan varaaminen, lisätiedon saaminen, pysäköinti tai paikalle saapuminen, sairaalan tai lääkäriaseman sisustus sekä henkilökunnan tervehdys astuessasi sisään… Nämä kaikki vaikuttavat siihen, kuinka helppoa ultraäänitutkimuksiin tuleminen on.

Julkinen: Kärjistäen voidaan sanoa, että julkisella puolella tavoitteena on tehokkuus. Rahaa ja muita resursseja on käytettävissä vähemmän, jolloin niitä pyritään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti. Asiakkaalle tämä voi tarkoittaa jonoja ja viivästyksiä.

Yksityinen: Yksityiset lääkäriasemat panostavat enemmän viihtyisyyteen, helppouteen ja palveluun. Varsinkin jos lääkäriasema keskittyy vain tiettyyn erityispalveluun, kaikki voidaan ajatella sen kannalta. Esimerkiksi Oulun Ultran tilat on tehty vain ultraäänitutkimuksia varten.

Helppouden perusteella voittaja on: Yksityinen terveydenhuolto

Ultraäänitutkimuslaitteiston taso yksityisellä ja julkisella

Ultraäänitutkimuslaitteisto on lääketieteellistä huipputeknologiaa, mutta laitteiston hinta on murto-osa verrattuna todella kalliisiin ja harvinaisempiin tutkimuslaitteisiin kuten magneettikuvauslaitteisiin. Siksi sekä julkisella että yksityisellä puolella on yleensä käytössä moderni ja korkeatasoinen ultraäänitutkimuslaitteisto.

Tutkimuslaitteiston tason perusteella voittaja on: Tasapeli

Henkilöstön ammattitaito on erinomainen yksityisellä ja julkisella puolella

Suomalaisen terveydenhuollon taso on korkea niin yksityisellä kuin julkisella puolella. Samat lääkärit tekevät usein ultraäänitutkimuksia niin sairaaloissa kuin yksityisillä lääkäriasemillakin.

Henkilöstön ammattitaidon perusteella voittaja on: Asiakas

Yhteenveto: Ultraääni julkisella vai yksityisellä

Suomalaisen terveydenhuollon taso on todella hyvä. Monesti valinta yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä on valinta hinnan ja nopeuden välillä. Yksityisellä ultraäänitutkimuksen hinta on korkeampi, mutta tutkimuksiin pääsee nopeasti – usein jo saman viikon aikana.

Myös yksityisten lääkäriasemien hinnoissa on eroja. Oulun Ultrassa haluamme pitää hinnoittelumme selkeänä ja tutkimuksemme saavutettavissa. Hintoihin ei lisätä toimistomaksua tai muita piilokuluja.

Varaa aika ultraäänitutkimuksiin Oulun Ultraan →