Millaisia urheiluvammoja voidaan tutkia ultraäänellä? Millaisten kipujen tai vaivojen takia on syytä mennä tutkimuksiin? Asiantuntijana tässä artikkelissa on Oulun Ultran radiologian erikoislääkäri, dosentti Mika Nevalainen.
Nyrjähdykset, venähdykset, ruhjeet ja murtumat ovat harmittavan tuttuja treenikavereita monelle liikkujalle. Ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää esimerkiksi pehmytkudosten vaurioita, kuten jänteiden repeämiä tai pitkittyneiden kiputilojen syitä. Tässä artikkelissa käsitellään olkapään, polven ja lonkan urheiluvammojen tutkimusta ultraäänellä.
Millaisten urheiluvammojen tutkimukseen ultraäänitutkimus soveltuu?
Ultraäänitutkimuksella voidaan tutkia kehon pehmytkudoksia, kuten lihaksia ja jänteitä, sekä niveliä. Ultraääni sopii sekä välittömien, eli akuuttien, että pitkään jatkuneiden eli kroonisten vaivojen tai kiputilojen selvittelyyn.
Akuutteja urheiluvammoja ovat mm. jännevauriot esimerkiksi olkapään alueella. Nuorilla liikkujilla terveen jänteen vaurio vaatii suuren voiman tai iskun, kun taas iäkkäämmillä liikkujilla rispaantunut jänne tai nivelside voi revetä pienemmästäkin voimasta.
Kroonisten kiputilan takana on yleensä ylirasitus. Esimerkiksi jänteisiin tulee ylirasituksessa mikrorepeämiä, jotka eivät pääse korjautumaan jos niitä rasitetaan toistuvasti. Myös nivelrikko voi aiheuttaa pitkittyneen kiputilan.
Ultraäänitutkimuksen edut urheiluvammojen tutkimisessa
Ultraäänitutkimuksen etuja ensisijaisena tutkimusmenetelmänä ovat sen nopeus ja edullisuus verrattuna esimerkiksi magneettikuvaukseen. Ultraäänikuvauksen aikana voidaan myös liikutella kipeää niveltä ja kohdistaa kuvaus kipualueelle.
Ultraäänikuvauksen yhteydessä voidaan myös antaa nivelpistoksia. Tällöin nähdään tarkasti neulan sijainti ja lääkeaineen leviäminen halutulle alueelle.
Ultraääni ei sovellu luiden tai nivelten sisäisten rakenteiden tutkimiseen. Magneettikuvaus on monesti tarpeellinen nivelvammojen lisäselvittelyssä.
Olkapään urheiluvammojen tutkiminen ultraäänellä
Olkapään ultraäänitutkimuksella voidaan arvioida olkapään kiertäjäkalvosimen jänteitä ja niiden repeämiä tai rispaantumista. Myös limapussitulehdus voidaan havaita ultraäänellä.
Olkapään nivelrikkoa tai nivelen sisäisiä rakenteita, kuten rustoja, ei voida luotettavasti arvioida ultraäänellä.
Olkapään oireet: milloin tutkimuksiin?
Olkapään urheiluvammojen oireena on yleensä käden liikerajoitus – esimerkiksi se, ettei käsi nouse tietyn pisteen yli – tai olkapääkipu kättä liikuttaessa. Jos vaiva ei ala paranemaan muutamassa päivässä vamman jälkeen, on syytä tehdä lisäselvityksiä.
Mitä tutkimuksen jälkeen?
Oulun Ultran ultraäänitutkimuksissa sonograaferi tai lääkäri kertoo havainnoistaan tutkimuksen yhteydessä. Saat mukaasi myös ultraäänilausunnon heti tutkimuksen jälkeen.
Jos tutkimuksissa ei löydy mitään poikkeavaa eikä oire haittaa arkielämää, lisäselvityksiä ei välttämättä tarvita. Oireet ja mahdolliset löydökset ratkaisevat sen kannattaako lisätutkimukseksi harkita esimerkiksi magneettikuvausta. Myös nivelpistot ovat mahdollisia.
Polven urheiluvammojen tutkiminen ultraäänellä
Polvinivelestä voidaan tutkia tarkasti nesteilyä ja nivelkapselin tulehdus. Nivelrikkoon liittyvät luupiikit ja osittain myös rustovauriot voidaan arvioida ultraäänitutkimuksella.
Kierukka-, ristiside- tai sivusidevammoja puolestaan ei voida luotettavasti arvioida ultraäänitutkimuksella. Ultraäänitutkimus voi kuitenkin antaa viitteitä siitä tarvitaanko lisätutkimuksia.
Polven oireet: milloin tutkimuksiin?
Polven kipu tai jäykkyys ovat syitä lisätutkimuksiin.
Polvea suoristettaessa tai koukistettaessa tuntuva liikerajoitus johtuu yleensä nesteestä polvinivelessä. Tämä voidaan varmistaa ultraäänitutkimuksella. Iäkkäämmillä liikkujilla polvikivun taustalla voi myös olla nivelrikko.
Ultraäänitutkimuksiin Oulun Ultraan
Oulun Ultrassa pääset ultraäänitutkimuksiin nopeasti ja saat tulokset heti mukaan.
• Ultraäänitutkimuksen hinta:
159 €
• Toimistomaksu: 0 €
• Pääset tutkimuksiin lähetteellä tai ilman
Mitä tutkimuksen jälkeen?
Oulun Ultran ultraäänitutkimuksissa sonograaferi tai lääkäri kertoo havainnoistaan tutkimuksen yhteydessä. Saat mukaasi myös ultraäänilausunnon heti tutkimuksen jälkeen.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet riippuvat tutkimuksen tuloksista:
- jos ei löydy poikkeavaa ja oireet ovat hankalia, tarvitaan magneettikuvaus
- jos löytyy nivelrikkoon viittaavia löydöksiä, ne voidaan varmistaa röntgenkuvauksella
- jos nivelessä on nesteilyä, esimerkiksi yleislääkäri voi tyhjentää nivelen
- jos nivelessä on nivelrikkoa, voidaan tarvittaessa antaa kortisoni- tai hyaluronaatti-injektio. Oulun Ultrassa annetaan myös nivelpistoksia.
Lonkan urheiluvammojen tutkiminen ultraäänellä
Lonkan ultraäänitutkimuksessa voidaan nähdä nivelen nesteily, nivelkapselin tulehdus sekä nivelrikkoon liittyviä luupiikkejä. Myös mahdollinen nivustyrä voidaan havaita lonkan ultraäänitutkimuksen yhteydessä.
Lonkan oireet: milloin tutkimuksiin?
Jos lonkassa tai nivusessa tuntuu kipua, joka ei parane muutamassa päivässä, on syytä selvittää kivun syitä. Lonkan ja nivusen kivun paikantaminen on hankalaa ja alueen anatomia myös monimutkainen, minkä vuoksi ultraäänitutkimus melko harvoin riittää lonkkaoireen selvittelyssä.
Mitä tutkimuksen jälkeen?
Oulun Ultran ultraäänitutkimuksissa sonograaferi tai lääkäri kertoo havainnoistaan tutkimuksen yhteydessä. Saat mukaasi myös ultraäänilausunnon heti tutkimuksen jälkeen.
Jos tutkimuksissa ei löydy mitään poikkeavaa mutta oire haittaa selkeästi arkielämää, on magneettikuvaus järkevä jatkotutkimus. Jos lonkassa on todettu nivelrikko, voidaan tarvittaessa antaa nivelpistos lonkkaniveleen.
Miten urheiluvammojen ultraäänikuvaukseen pääsee?
Oulun Ultran ultraäänitutkimuksiin pääsee lääkärin lähetteellä tai ilman. Voit varata ajan tutkimuksiin ajanvaraussivuillamme.