Nivelrikko: oireet ja nivelrikon toteaminen ultraäänitutkimuksella

Julkaistu:

/

Päivitetty:

/

Asiantuntija: Radiologian erikoislääkäri, dosentti Mika Nevalainen

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus, jota esiintyy erityisesti ikääntyneillä ihmisillä. Oulun Ultran lääkäri LT Mika Nevalainen kertoo nivelrikon oireista ja sen arvioimisesta ultraäänitutkimuksella.

Nivelrikon oireet ja toteaminen ultraäänellä

Oulun Ultran lääkäri LT, dosentti Mika Nevalainen on tutkinut polvinivelrikon arvioimista ultraäänellä. Tässä artikkelissa hän kertoo nivelrikon oireista ja sen toteamisesta, erityisesti ultraääntä käyttämällä.

Kuuntele sivun sisältö:

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus, jota esiintyy erityisesti ikääntyneillä ihmisillä. Nivelrikko voi olla esimerkiksi polvessa, lonkassa, kädessä tai selkärangan nivelissä. Nivelrikon oireita ovat nivelen kipu liikkeessä ja levossa, nivelen käytön aiheuttama haitta esimerkiksi portaita noustessa sekä nivelen jäykkyys.

Mikä aiheuttaa nivelrikkoa?

Nivelrikon varsinaista syytä ei tiedetä. Nivelrikossa koko nivelessä tapahtuu muutoksia, kuten:

  • nivelruston rikkoutuminen ja häviäminen nivelpinnoilta
  • osteofyyttien, eli luukielekkeiden muodostuminen
  • nivelen tulehdustila ja turpoaminen
  • rustonalaisen luun vauriot

Nivelrikolle altistavia tekijöitä ovat mm. ikääntyminen, ylipaino, raskas fyysinen työ, perimä ja nivelvammat. Säännöllinen liikunta, painonhallinta ja niveliin kohdistuvan toistuvan, raskaan kuormituksen ja ääriasentojen välttäminen ovat nivelrikkoa ehkäiseviä asioita. Erityisen tärkeää nivelrikon ennaltaehkäisy on, jos suvussa on nivelrikkoa.

Oulun Ultran lääkäri LT Mika Nevalainen on tutkinut polvinivelrikon arvioimista ultraäänellä.

Nivelrikon toteaminen

Jos epäilet, että sinulla on nivelrikko, sitä voidaan arvioida antamiesi taustatietojen, lääkärin tekemällä kliinisellä tutkimuksella sekä diagnostisella kuvantamistutkimuksella.

Taustatietoja ovat esimerkiksi kuvaamasi kipu ja riskitekijät. Kliinisessä tutkimuksessa lääkäri tutkii liikkumistasi, nivelen asentoja, liikelaajuuksia sekä lihasvoimaa. Tutkimuksen voi tehdä esimerkiksi työterveyslääkäri tai fysioterapeutti. Nivelrikko voidaan myös todeta röntgenillä, ultraäänitutkimuksella tai magneettikuvauksella.

Nivelrikon toteaminen ultraäänellä

Viime vuosina on huomattu, että nivelrikkomuutoksia voidaan havaita luotettavasti myös ultraäänitutkimuksella. Ultraäänen etu verrattuna röntgentutkimukseen on mahdollisuus arvioida pehmytkudoksia, mikä mahdollistaa nivelrikon tunnistamisen aikaisemmassa vaiheessa. Ultraäänellä voidaan esimerkiksi arvioida nivelen nesteily ja nivelkapselin tulehdus. Lisäksi ultraäänellä pystytään erottamaan luunokat röntgenkuvausta tarkemmin. Röntgenissä näkyvät luumuutokset tapahtuvat vasta nivelrikon myöhäisemmässä vaiheessa.

Polven rustojen arviointi ultraäänellä
Ultraäänitutkimuksella voidaan arvioida polven rustoja

Kaikkia nivelen sisäisiä ongelmia ei voida luotettavasti arvioida ultraäänellä ja tarkin diagnoosi saadaankin magneettikuvauksella. Ultraäänitutkimuksen etuja ovat kuitenkin sen edullinen hinta ja nopeus verrattuna magneettikuvaukseen. Lisäksi ultraäänitutkimus on turvallinen eikä siitä aiheudu säteilyvaaraa.

Ultraäänitutkimuksiin Oulun Ultraan

Oulun Ultrassa pääset ultraäänitutkimuksiin nopeasti ja saat tulokset heti mukaan.

Ultraäänitutkimuksen hinta:

159 €

Toimistomaksu: 0 €

Pääset tutkimuksiin lähetteellä tai ilman

Nivelrikon itsehoito

Nivelrikkoa voi ehkäistä ja sen etenemistä hidastaa noudattamalla terveellisiä elintapoja. Erityisen tärkeää on laihduttaminen, jos sinulla on ylipainoa, sillä se vähentää nivelten rasitusta. Liikunnallinen harjoittelu, liikkuvuusharjoittelu sekä voimaharjoittelu voivat auttaa hallitsemaan kipua ja pitämään yllä toimintakykyä.

Sopivia harrastuksia nivelrikon hoitoon ovat sellaiset, joissa niveliin ei kohdistu voimakkaita iskuja:

  • Kävely
  • Uiminen
  • Pyöräily

Erilaisista terapeuttisista keinoista voi olla apua nivelrikon laajuudesta ja kivun voimakkuudesta riippuen. Esimerkiksi kylmähoito jääpakkauksella voi lievittää kipua. Muistathan, että et käytä jääpakkausta suoraan ihoa vasten vaan esimerkiksi käärimällä se pyyhkeeseen. Myös akupunktiosta voi olla apua polvinivelrikosta aiheutuvaan kipuun.

Myös asuinympäristöä muuttamalla ja apuvälineitä voi parantaa toimintakykyä. Esimerkkejä ovat kotiin asennettavat tuet, WC-istuimen korotus tai kävelykepin käyttö.

Nivelrikon lääkehoito

Nykytiedon valossa nivelrikkoa ei voida parantaa tai sen etenemistä hidastaa lääkkeillä. Kivunlievitykseen käytetään ensisijaisesti parasetamolia. Jos sen teho ei riitä, käytetään tulehduskipulääkkeitä. Lääkehoidosta voit keskustella lääkärisi kanssa.

Loppuvaiheen nivelrikon ainoana hoitona on tekonivelleikkaus, jossa nivelpinnat korvataan proteesikomponenteilla.

Milloin tutkimuksiin?

Jos sinulla on nivelrikon oireita, kuten nivelen kipua levossa ja liikkeessä sekä nivelen jäykkyyttä, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi työterveyslääkäriisi, yksityiseen lääkäriasemaan tai terveyskeskukseen. Nivelrikkoon ei ole olemassa sitä hidastavaa tai korjaavaa lääkehoitoa, mutta nivelrikon toteamisen jälkeen voit kiinnittää entistä enemmän huomiota sen itsehoitoon ja etenemisen hidastamiseen.

Lääkärisi voi myös kirjoittaa sinulle lähetteen polven tai muun nivelen ultraäänitutkimuksiin. Oulun Ultraan voit tulla myös ilman lääkärin lähetettä. Nivelrikon seuraaminen ja hoidon suunnittelu kannattaa kuitenkin tehdä yhdessä lääkärisi kanssa.

Lähteet ja lisätietoa: