Eturauhasen liikakasvu: oireet ja tutkiminen ultraäänellä

Julkaistu:

/

Päivitetty:

/

Asiantuntija: Radiologian erikoislääkäri, dosentti Mika Nevalainen

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yleinen vaiva etenkin vanhemmilla miehillä. Hyvänlaatuista liikakasvua voi olla myös ilman siihen liittyviä virtsaamisoireita. Lue lisää oireista ja tutkimuksesta.

Tässä artikkelissa käymme läpi eturauhasen liikakasvua ja siihen liittyviä oireita. Asiantuntijana artikkelissa radiologian erikoislääkäri, dosentti Mika Nevalainen. 

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yleinen vaiva etenkin vanhemmilla miehillä. Hyvänlaatuista liikakasvua voi olla myös ilman siihen liittyviä virtsaamisoireita.

Eturauhasen kokoa voidaan tarkastella ultraäänitutkimuksella, minkä jälkeen voidaan suunnitella mahdollinen hoito yhdessä lääkärin kanssa. Hoitona käytetään sekä lääkehoitoa että vaikeissa tapauksissa leikkaushoitoa.

Huomaathan, että ultraäänitutkimuksella ei voida todeta eturauhassyöpää. Syövän toteaminen vaatii lääkärin tutkimuksen, PSA-arvon määrityksen (eli eturauhassolujen tuottaman valkuaisaineen mittaamisen verestä) sekä mahdollisesti magneettikuvauksen ja koepalan oton.

kivesten ultraäänitutkimus

Eturauhasen kokoa voidaan arvioida ultraäänellä joko vatsan päältä tai peräsuolen kautta. Oulun Ultrassa teemme ultraäänitutkimukset vatsan päältä, jolloin virtsarakon täytyy olla mahdollisimman täynnä. Lue lisää vatsan alueen ultraääniin valmistautumisesta.

Mitä oireita eturauhasen liikakasvusta aiheutuu?

Virtsaputki kulkee eturauhasen läpi, joten eturauhasen liikakasvu puristaa virtsaputkea. Ahtaampi virtsaputki taas voi aiheuttaa ongelmia virtsaamisen yhteydessä, kuten suihkun heikkenemistä ja sitä, ettei rakko tyhjene kunnolla.

Oireita voivat olla mm.

  • Virtsalla täytyy käydä tavanomaista useammin
  • Yöllä täytyy nousta useasti vessaan
  • Tuntuu, ettei rakko tyhjene kunnolla
  • Virtsasuihku on heikko tai virtsatessa täytyy ponnistaa
  • Virtsaaminen keskeytyy tai ei onnistu ollenkaan

Eturauhasen liikakasvu voi myös olla oireeton.

Ultraäänitutkimuksiin Oulun Ultraan

Oulun Ultrassa pääset ultraäänitutkimuksiin nopeasti ja saat tulokset heti mukaan.

Ultraäänitutkimuksen hinta:

159 €

Toimistomaksu: 0 €

Pääset tutkimuksiin lähetteellä tai ilman

Onko eturauhasen liikakasvu vaarallista?

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on hyvin yleistä vanhemmilla miehillä ja yleistyy vanhetessa. Hyvänlaatuiseen liikakasvuun liittyvät oireet voivat haitata elämänlaatua, mutta eivät lievinä ole vaarallisia. Virtsantulon lakkaaminen on aina syy ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Oireet myös usein menevät aalloissa, välillä pahentuen ja välillä helpottuen. Liikakasvua voidaan hoitaa lääkkeillä ja hoidon jälkeen oireet usein myös lievittyvät. Vaivojen kanssa ei siis kannata opetella elämään vaan ne kannattaa pyrkiä hoitamaan.

Milloin kannattaa tulla tutkimuksiin?

Virtsaamisvaivojen syy kannattaa selvittää. Aina syy ei ole eturauhasen liikakasvu, mutta ultraäänitutkimuksella tehty eturauhasen koon tarkistaminen on nopea, helppo ja kivuton tutkimus.

Ultraäänellä ei voida todeta eturauhassyöpää, mikä vaatii omat tutkimuksensa. Tarvittaessa radiologi tai sonograaferi voi kehottaa lisätutkimuksiin ultraäänitutkimuksen jälkeen.

Oulun Ultrassa teemme virtsaelinten ultraäänitutkimuksia, joissa tutkitaan eturauhasen lisäksi myös virtsarakko ja munuaiset.

Lähde: Käypähoito-ohjeet