Polven nivelrikon hoito: Muista nämä neljä ällää

Julkaistu:

/

Päivitetty:

/

Asiantuntija: Radiologian erikoislääkäri, dosentti Mika Nevalainen

Nivelrikon hoito perustuu kivun ja säryn lievittämiseen, toimintakyvyn ylläpitämiseen ja sairauden pahenemisen estämiseen. Lue lisää polven nivelrikon hoidosta.

Polven nivelrikko on yleinen nivelsairaus, joka vaivaa erityisesti ikääntyneitä naisia. Nivelrikkoon ei ole tällä hetkellä olemassa sitä parantavaa tai hidastavaa lääkehoitoa vaan nivelrikon hoito perustuu kivun ja säryn lievittämiseen, toimintakyvyn ylläpitämiseen ja sairauden pahenemisen estämiseen.

Yksinkertainen muistisääntö on neljän ällän ohjelma: laihduttaminen, liikunta, laitteet ja lääkkeet. Pitkälle edennyttä ja elämää haittaavaa nivelrikkoa hoidetaan myös leikkauksilla.

Laihduttaminen ja polven nivelrikon hoito

Ylipaino rasittaa erityisesti polviniveltä. Laihduttamalla polveen kohdistuva rasitus vähenee ja toimintakyky paranee.

Liikunta ja harjoitteet

Polven lihasten vahvistaminen, yleiskunnon parantaminen ja liikkuvuuden parantaminen ovat osa nivelrikon hoitoa. Hyviä urheilulajeja ovat yleisesti ottaen esimerkiksi kävely, uiminen tai pyöräily, koska niissä ei tule polveen kohdistuvia voimakkaita iskuja. Sopiva liikunnan määrä ja tyyppi riippuvat kunnostasi, toimintakyvystäsi ja nivelrikon etenemisestä. Sopivan liikunnan ja ja harjoitteet voit suunnitella yhdessä fysioterapeutin tai lääkärin kanssa.

Laitteet ja apuvälineet nivelrikon hoidossa

Nivelrikkoa hoidetaan myös toimintakykyä parantamalla ja ylläpitämällä. Polvituki, kävelykeppi, kenkälusikka ovat esimerkkejä apuvälineistä, jotka auttavat arjessa toimimista. Lisäksi on mahdollista tehdä asunnon muutostöitä, kuten wc-istuimen korotuksia, jotka voivat vähentää polven oireilua.

Lääkkeet nivelrikon hoidossa

Nivelrikkoon ei ole olemassa nivelvaurioita korjaavaa lääkehoitoa. Lääkkeiden tarkoitus on lievittää kipua ja särkyä sekä parantaa toimintakykyä. Yleisimmin käytössä on parasetamoli, mutta myös tavallisia tulehduskipulääkkeitä käytetään laajalti. Muita käytettyjä lääkkeitä ovat glukosamiini ja kondroitiini, mutta nykytiedon valossa niistä ei ole apua nivelrikon hoidossa.  Niveleen voidaan pistää myös kortisonia tulehtustilaa rauhoittamaan tai esim. hyalyronaattia, jonka ajatellaan voitelevan rustopintoja. Keskustele polven nivelrikon lääkehoidosta lääkärisi kanssa.

Leikkaus, eli nivelrikon kirurginen hoito

Pitemmälle ehtineissä kulumissa yleisenä hoitomuotona on kirurginen hoito, kuten polven osteotomia tai tekonivelleikkaus. Tekonivelleikkausten on osoitettu vähentävän kipua, parantavan elämänlaatua ja lisäävän toimintakykyä. Ortopedi tekee kokonaisvaltaisen arvion tekonivelleikkauksen aiheellisuudesta esitietojen, polven toimintakyvyn ja kuvauslöydösten perusteella.

Polven nivelrikon hoito, jos sinulla on todettu nivelrikko

Nivelrikon hoito kannattaa suunnitella yhdessä lääkärin kanssa. Näin voitte päättää mikä hoitomuoto sopii juuri sinun tapaukseesi.

Lähde:  Polvi- ja lonkkanivelrikon Käypä hoito -suositus